Geleceğin eğitimcilerini güçlendirmek: GSE hizmet öncesi öğretmen eğitimine entegre etmek

Belgin Elmas
Masada öğrencilere yardım eden bir öğretmen. GSE büyükelçi logosu bunların solundadır.
Okuma zamanı: 6 dakikadır.

Arabayla bir yere gittiğimizde, henüz üç yaşında olan oğlum bana her beş dakikada bir "Ne kadar uzağa gitmemiz gerekiyor?" diye sorardı. Nerede olduğumuzu ve hedefimize ne kadar yakın olduğumuzu merak ediyordu. Cevap sadece bir sayı olsa bile, onu tatmin edecek ve merakını giderecekti.

Dil öğrenenler için, ilerleme ve dil öğrenme yolculuklarında kat etmeleri gereken mesafe hakkında yüksek düzeyde merak duymak önemlidir. Bu, iyileştirme alanlarını belirlemeye ve motive olmalarına yardımcı olabilir. Öğretmenler için, öğrencilerinin dil öğrenme hedeflerini daha somut bir şekilde görselleştirmelerine yardımcı olabilecek bir araca sahip olmak da önemlidir. Global Scale of English (GSE) bu amaç için değerli bir kaynaktır. Yalnızca öğrencilerin mevcut yeterlilik düzeylerini göstermekle kalmaz, aynı zamanda yeteneklerinde ilerlemelerine yardımcı olacak öğrenme çıktıları da sağlar. Ölçek 10 ile 90 arasında değişir ve küresel araştırmaya dayalı olarak her bir beceride iyileştirme için kişiselleştirilmiş bir yol sunar. GSEkullanarak, hem öğrenciler hem de öğretmenler dil öğrenme başarısı elde etmek için birlikte çalışabilirler.

GSE'nin bir dil öğretmeninin İngilizceöğretiminde ihtiyaç duyduğu en değerli kaynaklardan biri olduğuna inanıyorum; Öğrenme çıktıları, öğrenci gruplarının özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış, neyin öğretileceği konusunda net rehberlik sağlar. Okul öncesi, genç, genel yetişkin, profesyonel ve akademik İngilizce öğrenci grupları için tasarlanmış beş seçenekle GSE, eğitimcilere öğretim stratejilerini etkili bir şekilde özelleştirmeleri için net yollar sunar. Ayrıca öğretmenlerin ilerlemelerini düzenli olarak göstererek öğrencilerini motive etmelerine yardımcı olur ve bu da öğrenme yolculukları boyunca değerli destek sağlar.

Ayrıca, öğretmenleri öğretmenlik kariyerlerinde bu değerli araçla ne kadar erken tanıştırırsak, öğrencilerine yardımcı olmak için o kadar donanımlı olacaklarına inanıyorum. Bu inancı göz önünde bulundurarak, GSE hizmet öncesi öğretmen eğitimi programımıza entegre ettik ve onu ders planlama ve değerlendirme için temel taşı haline getirdik. Bu blog, TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Dil Öğretmenlik Bölümü'ndeki uygulama sürecimizi açıklamayı ve benzer bir yaklaşımı benimsemek isteyen diğer programlar için bir model sağlamayı amaçlamaktadır.  

GSE uygulanması

Uygulama sürecimiz, birçoğu GSEaşina olmayan öğretim üyeleri için hizmet içi eğitimler düzenlemekle başladı. Kapsamlı bir anlayış sağlamak için, metodoloji derslerini vermekten sorumlu öğretmen eğiticileri ile toplantılar düzenledik. Bu oturumlar, GSEdoğası, dil öğretimindeki önemi ve takip ettiğimiz müfredata entegre etme konusunda pratik rehberlik üzerine derinlemesine tartışmalardan oluşuyordu.

İkinci adım olarak, öğretmen adaylarımızın hizmet içi öğretmen eğitimi oturumları için belirlediğimiz aynı amaç için üstlenecekleri ilk metodoloji dersinde kullanılacak bir ders planı tasarladık. Bu ilk derste, CEFR ve GSE'nin amaçlarını tartışarak ve farklılıklarını vurgulayarak başladık.

Ardından, GSE'in öğrencilerin ilerlemesini izlemeye nasıl yardımcı olduğu, GSE üzerine inşa edildiği temel özelliklerin neler olduğu konusundaki tartışmaları kolaylaştırdık ve en önemlisi, gelecekteki öğretmenlerimizin öğrenme hedeflerinin bir öğretmene nasıl yardımcı olabileceği konusundaki bilincini artırmaya odaklandık. Ders, kategorilerini, içerdiği becerileri ve hitap ettiği hedef dil öğrencilerini açıklığa kavuşturan GSE Araç Seti'ne bir girişle devam etti. Çeşitli beceri ve kazanımlarda çeşitli örnekler sunduktan sonra, öğretmen adaylarımızın ölçek içinde öğrenme hedeflerini nasıl bulabileceklerini ve bunları nasıl kullanabileceklerini gösterdik. 

Ders daha sonra öğretmenleri araç setine alıştırmak için tasarlanmış pratik alıştırmalara geçti. Bir hedef grup, bir beceri ve bir yeterlilik aralığı seçmek gibi rehberli talimatlar aracılığıyla, onları araç setinin kullanışlılığını algılamayı amaçlayan faaliyetlerde bulunmaya teşvik ettik.

Daha sonra, seçilen aralık, belirlenen hedeflerin sayısı ve seçilen beceriye uygulanabilir potansiyel metin materyalleri (örneğin, okuduğunu anlama) gibi seçilen bazı parametreler hakkında rapor vermelerini istedik. Diğer beceriler için de benzer bir süreç izledik. 

Dersin ikinci kısmı, Speakout, Roadmap ve Startup gibi örnek ders kitaplarını kullanarak farklı öğretim materyallerinin GSE çerçevesiyle nasıl eşleştirildiğini gösterdi. Ders, öğretmen adaylarının GSEalgılarına ilişkin düşüncelerinin alınmasıyla sona erdi. Müfredat tasarımı, öğretim metodolojileri ve beceri değerlendirme uygulamaları üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere kullanışlılığı hakkındaki görüşlerini topladık.

GSEtanıtıldıktan sonra, öğretmen adaylarımızdan bunu öğretmenlikle ilgili tüm derslerine entegre etmelerini istedik. Artık derslerini araç setinde sağlanan öğrenme çıktılarına göre planlıyorlar ve öğretim uygulamalarını geliştirmek için sunduğu ek kaynaklardan yararlanıyorlar. Beceri Öğretimi, Genç ÖğrencilerÖğretimi ve İngilizceMateryal Geliştirme GSE entegre edildiği derslere örnek olarak verilebilir; Öğretmenlik uygulaması ile ilgili tüm derslerin de entegrasyon bölümünde olduğunu belirtmeye gerek yok.

Avantajlar 

GSE hizmet öncesi öğretmen yetiştirme programımıza entegre ederek ne kazandık? Aslında epeyce önemli faydalar. İlk olarak, bölüm genelinde kullanılan dili ve terminolojiyi standartlaştırdı; 'Öğrenme Çıktıları', 'Dil Öğrenenlerin Yeterliliği' veya 'Öğrenci İlerlemesi' gibi terimlerden bahsettiğimizde, herkes bu terimleri bölümümüz genelinde aynı şekilde anlar. Öğretmen adaylarımızın, alanında yaygın olarak tanınan bir araç seti ile tanışma ayrıcalığını kazandıklarını söylemeye gerek yok. Akranları henüz GSEaşina olmasa da, öğrencilerimiz bu değerli kaynağa erken maruz kalırlar. GSE programımıza dahil etmek, öğretmen adaylarımızın bir dizi değerli kaynağa erişmesine de izin verdi.

GSE Araç Seti'ne ek olarak, Metin Çözümleyicisi gibi kaynaklar veya GSE ile uyumlu öğretim materyalleri, gelecekteki öğretmenlerimizin dil öğretimini daha etkili bir şekilde planlamasına ve sunmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, öğretmen adaylarımız alana dil değerlendirmesi, yeterlilik düzeyleri ve öğrenci ihtiyaçları hakkında daha derin bir anlayışla girerler.

Sonraki adımlar

Sırada ne var? Önümüzde hala başaracak çok şey ve hatırı sayılır bir yolculuk var. Şu anda, birincil odak noktamız, GSE müfredatlarına entegre etmeyi düşünen diğer hizmet öncesi öğretmen eğitimi programlarıyla deneyimlerimizi paylaşmayı amaçlayan girişimlerimizi daha halka açık hale getirmektir. Buna ek olarak, Türkiye'de ve dünyada hizmet içi öğretmenlik programlarına GSE getirilmesi, dil öğretimi uygulamalarının ve dünya çapında dil öğretmenlerinin mesleki gelişimlerinin artırılması açısından da değerli olabilir.

Makaleler yayınlamak, konferanslarda sunum yapmak, çalıştaylara ev sahipliği yapmak veya çevrimiçi kaynaklar geliştirmek, uygulamalarımızı paylaşmak için kaynaklardan bazıları olabilir. Politika yapıcıların, okul yöneticilerinin ve dil öğretmenlerinin GSE konusundaki farkındalıklarını artırmak ve GSE gibi standartlaştırılmış ayrıntılı bir çerçeve kullanmanın faydalarını vurgulamak, eğitim ortamlarında daha geniş çapta benimsemeyi ve uygulamayı teşvik edebilir. Dil eğitiminde diğer kurumlar ve paydaşlarla işbirliği fırsatları, hepimizin hedefimize daha hızlı ve verimli bir şekilde ulaşmasına yardımcı olacaktır. Son olarak, yaklaşımlarımızı geliştirmek için dil eğitiminde GSE etkisi üzerine araştırma yapılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, GSE önemli ilerlemelerin önünü açtığı için öğretmen eğitimi programımıza entegre edilmesinden çok memnunuz. Önümüzde hala önemli bir yolculuk olduğunu kabul ederken, şu ana kadar kaydettiğimiz ilerlemeyi de kutluyor ve önümüzde duran diğer olası fırsatları merak ediyoruz.

Yazar hakkında

TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölüm Başkanı Prof. Dr. Belgin Elmas, Pearson GSE Türkiye Büyükelçisi olarak seçildi. Pearson tarafından İngilizce dil eğitimine katkı sağlamak amacıyla geliştirilen Global Scale of English (GSE), okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerindeki İngilizce seviyesini ölçmeyi amaçlar ve öğrencilerin seviyelerine göre her beceride neler öğrenmeleri gerektiğini gösterir. GSE, program ve materyal geliştiriciler, ölçme ve değerlendiricilerin yanı sıra öğrenciler ve öğretmenler için bir kılavuzdur. Dünya çapında 50'den fazla ülkeden 6.000'den fazla akademisyen ve öğretmenin katkılarıyla geliştirilen GSE, artık İngilizce'nin yanı sıra Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Almanca dillerinde de mevcut.

Pearson, GSE amacını küresel bir izleyici kitlesine tanıtma çalışmalarını desteklemek için farklı ülkelerden elçiler seçmiştir. Elçiler, öğretmenlere ve öğrencilere rehberlik edecek ve GSEkullanma konusundaki kendi deneyimlerini paylaşacaklar. Prof. Dr. Belgin Elmas, Türkiye'de uzun yıllardır GSE destekliyor ve şimdi resmi olarak Türkiye'nin GSE Büyükelçisi seçildi.

Pearson'dan daha fazla blog

  • A group of women celebrating with confetti

    The Global Scale of English: A decade of innovation in language education

    By Pearson Languages
    Okuma zamanı: 4 minutes

    This month marks 10 years since the launch of the Global Scale of English (GSE) and what a journey it has been. As we celebrate this important milestone, it’s time to reflect on everything that has been achieved over the past decade and to take pride in the work that has contributed to the advancement of language learning, teaching and assessment around the world.  

  • Woman standing outside with a coffee and headphones

    Using language learning as a form of self-care for wellbeing

    By Charlotte Guest
    Okuma zamanı: 6.5 minutes

    In today’s fast-paced world, finding time for self-care is more important than ever. Among a range of traditional self-care practices, learning a language emerges as an unexpected but incredibly rewarding approach. Learning a foreign language is a key aspect of personal development and can help your mental health, offering benefits like improved career opportunities, enhanced creativity, and the ability to connect with people from diverse cultures.

  • A group of business people sat in a board room talking

    Ensure international business success with language training

    By Pearson Languages
    Okuma zamanı: 7 minutes

    As an ambitious business leader, you understand the importance of effective communication. However, in today’s globalized business environment, communication extends far beyond simple interaction within your organization. It involves breaking language barriers to reach out to the international market, where English training holds the key to unlocking unprecedented expansion and growth. For a business owner or leader, navigating global markets requires not only language proficiency but also a deep understanding of diverse business practices and regulations.

    The global trend is clear: Workplace English skills are a must. English is the world’s most spoken language, with one in four of the world’s population speaking it at a useful level. Improved English proficiency broadens your communication avenues, positively impacting every business facet. With English aptitude, expect heightened cultural understanding, increased productivity, efficient teamwork, and elevated positive customer experiences from service departments that ultimately streamline your entire organization.