Yapay zekanın İngilizce değerlendirmedeki rolü

Pearson Languages
Elinde tablet tutan bir kadın sunucu odasında duruyordu

Dijital değerlendirme son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Ancak günümüzde öğretimde dijital değerlendirmenin rolü nedir? Size dijital değerlendirme ve otomatik puanlama hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz.

Sadece birkaç yıl önce, yapay zekanın İngilizce değerlendirmedeki rolü ve bir bilgisayarın dil testlerini doğru bir şekilde puanlama yeteneği hakkında şüpheler olabilirdi. Ancak bugün, dünya çapında binlerce öğretmen, öğrencilerinin dil yeterliliğini değerlendirmek için otomatik dil testleri kullanıyor.

Örneğin, Pearson'ın Versant testleri paketi yaklaşık 25 yıldır otomatik dil değerlendirmeleri sunmaktadır. Ve 1996'daki lansmanından bu yana 350 milyondan fazla test yapıldı. Aynı teknoloji Pearson'ın Benchmark ve Level testlerinde de kullanılır.

Peki otomatik puanlama sistemlerini bu kadar güvenilir yapan nedir?

Sınav cevapları ve sonuçlarından oluşan devasa veri setleri, yapay zeka makine öğrenimi teknolojisini, İngilizce testlerini insan işaretleyicilerin yaptığı gibi puanlamak için eğitmek için kullanılır. Bu şekilde, insan yargısının yerini almıyoruz; Biz sadece bilgisayarlara bunu kopyalamayı öğretiyoruz.

Tabii ki, bilgisayarlar insanlardan çok daha verimlidir. Monoton işlere aldırış etmezler ve hata yapmazlar (yapay zeka puanlı bir testin standart işaretleme hatası, insan puanlı bir testten daha düşüktür). Böylece tarafsız, doğru ve tutarlı puanlar alabiliriz.

Otomatik puanlamanın en önemli faydaları hız, güvenilirlik, esneklik ve önyargısızlıktır.

Hız

Bilgisayarların insanlara göre en büyük avantajı, karmaşık bilgileri hızlı bir şekilde işleyebilmeleridir. Dijital değerlendirmeler genellikle anında bir puan geri dönüşü sağlayabilir. Dakikalar içinde doğru, güvenilir sonuçlar alabiliyoruz. Ve bu sadece çoktan seçmeli cevaplar için değil, aynı zamanda karmaşık cevaplar için de geçerlidir.

Öğretmenler ve kurumlar için faydası, yüzlerce, binlerce veya on binlerce öğrencinin aynı anda bir sınava girmesini ve anında bir puan almasını sağlayabilmeleridir.

Puanlarınız ne kadar erken olursa, yerleştirme ve öğrencilerin dil seviyesi hakkında o kadar çabuk karar verebilir veya bir öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini kıyaslayabilir ve öğrenmede iyileştirme ve ilerleme sağlayan ayarlamalar yapabilirsiniz.

Esneklik

Dijital değerlendirmenin bir sonraki en büyük faydası, esnek dağıtım modelleridir. Çevrimiçi öğrenme daha belirgin hale geldiğinden beri bu giderek daha önemli hale geldi.

Erişilebilirlik kilit nokta haline geldi: Testleri okul binasında yapamıyorsanız, kurumunuz öğrencileriniz için değerlendirmeye erişimi nasıl sağlayabilir?

Cevap dijital değerlendirmedir.

Örneğin, Versantweb tabanlı testimiz çevrimiçi veya çevrimdışı, yerinde veya tesis dışında sunulabilir. Sınava girenlerin tek ihtiyacı olan bir bilgisayar ve mikrofonlu bir kulaklıktır. Testi herhangi bir yerde, günün herhangi bir saatinde, haftanın herhangi bir gününde yapabilirler, bu da birinin programına veya durumuna uymayı çok esnek hale getirir.

Önyargısız

Tarafsızlık, yapay zeka tabanlı puanlamanın bir diğer önemli avantajıdır. Dijital yeterlilik testlerini puanlamak için kullanılan yapay zeka motoru tamamen önyargısızdır. Yorulmaz ve insan işaretleyicilerin yaptığı gibi iyi ve kötü günleri yoktur. Ve bir kişiliği yok.

Bazı insan belirteçleri daha cömert ve diğerleri daha katı olsa da, yapay zeka her zaman eşit derecede adildir. Bu sayede otomatik puanlama, sınava kim giriyor olursa olsun tutarlı, standartlaştırılmış puanlar sağlar.

Dünyanın dört bir yanından farklı geçmişlere sahip öğrencileri test ediyorsanız, tamamen objektif bir şekilde yalnızca İngilizceseviyelerine göre puanlanacaklardır.

Otomatik puanlamanın ek avantajları güvenlik ve maliyettir.

Güvenlik

Dijital değerlendirmelerin izlenmesi yüz yüze testlerden daha zordur, bu nedenle güvenlik geçerli bir endişe kaynağıdır. Bununla başa çıkmanın bir yolu uzaktan izlemedir.

Uzaktan gözetmenlik ekstra bir güvenlik katmanı ekler, böylece test yöneticileri, sınava evden giren öğrencilerin kopya çekmediğinden emin olabilir.

Örneğin, yazılımımız sınava girenlerin bir videosunu çeker ve yapay zeka algılama sistemi, sınava giren kişinin şüpheli davranışlarını otomatik olarak işaretler.

Test yöneticileri, denetimler ve incelemeler için videoya istedikleri zaman erişebilir ve yapay zekamız tarafından vurgulanan şüpheli segmentleri kolayca bulabilir.

Aşağıda, sistemimizin işaretleyebileceği şüpheli davranışlara birkaç örnek verilmiştir:

Görüntü izleme:

  • Çerçevede farklı bir yüz veya birden çok yüz görünüyor
  • Kamera engellendi

Tarayıcı izleme:

  • Test penceresinden çıkma veya sekmeleri birden çok kez değiştirme

Video izleme:

  • Test alıcı kamera görüş alanından çıkıyor
  • Kamera görüntüsünde birden fazla kişi
  • Kameradan birden çok kez uzağa bakmak

Masraf

Son olarak, otomatik İngilizce sertifikalarının maliyeti bir avantajdır. Gerçekten de, otomatik puanlama, öncelikle zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağladığı için testleri izlemenin daha uygun maliyetli bir yolu olabilir.

Pearson İngilizce yeterlilik değerlendirmeleri son derece ölçeklenebilir ve kaç sınav katılımcınız olursa olsun, insan puanlayıcılardan fazladan zaman gerektirmez.

Ayrıca, eğitim belirteçleri veya ekipman satın almak için zaman ve para harcamanıza gerek yoktur.

Yapay zeka, verimli, erişilebilir, adil ve uygun maliyetli İngilizce testi işaretlemesi/yönetimi ile öncülük etmeye yardımcı oluyor. Zaman verildiğinde daha da gelişmeli, daha da gelişmiş hale gelmeli ve İngilizce dil öğrenimi ve değerlendirmeleri dünyasında daha da fazla yardımcı olmalıdır.

Pearson'dan daha fazla blog

  • A group of women celebrating with confetti

    The Global Scale of English: A decade of innovation in language education

    By Pearson Languages
    Okuma zamanı: 4 minutes

    This month marks 10 years since the launch of the Global Scale of English (GSE) and what a journey it has been. As we celebrate this important milestone, it’s time to reflect on everything that has been achieved over the past decade and to take pride in the work that has contributed to the advancement of language learning, teaching and assessment around the world.  

  • Woman standing outside with a coffee and headphones

    Using language learning as a form of self-care for wellbeing

    By Charlotte Guest
    Okuma zamanı: 6.5 minutes

    In today’s fast-paced world, finding time for self-care is more important than ever. Among a range of traditional self-care practices, learning a language emerges as an unexpected but incredibly rewarding approach. Learning a foreign language is a key aspect of personal development and can help your mental health, offering benefits like improved career opportunities, enhanced creativity, and the ability to connect with people from diverse cultures.

  • A group of business people sat in a board room talking

    Ensure international business success with language training

    By Pearson Languages
    Okuma zamanı: 7 minutes

    As an ambitious business leader, you understand the importance of effective communication. However, in today’s globalized business environment, communication extends far beyond simple interaction within your organization. It involves breaking language barriers to reach out to the international market, where English training holds the key to unlocking unprecedented expansion and growth. For a business owner or leader, navigating global markets requires not only language proficiency but also a deep understanding of diverse business practices and regulations.

    The global trend is clear: Workplace English skills are a must. English is the world’s most spoken language, with one in four of the world’s population speaking it at a useful level. Improved English proficiency broadens your communication avenues, positively impacting every business facet. With English aptitude, expect heightened cultural understanding, increased productivity, efficient teamwork, and elevated positive customer experiences from service departments that ultimately streamline your entire organization.