Öğrencilerinizin anlaşılırlığını geliştirmenin 4 yolu

Charlotte Guest
Bir kadın ve bir erkek birlikte konuşuyor

Anlaşılabilirlik, başkaları tarafından anlaşılma sanatıdır. Birçok öğrenci, kendilerini netleştirmek için bir dili kusursuz ve anadili gibi bir aksanla konuşmaları gerektiğini düşünür, ancak bu tam olarak doğru değildir.

Yeterlilik ve anlaşılabilirlik arasında bir ilişki olsa da, daha düşük genel yeterliliğe sahip öğrenciler bile, iyi anlaşılabilirlik uygulamaları kullanıyorlarsa, dinleyicinin anlayacağı şekilde ne demek istediklerini ifade edebilirler.

İkinci bir dilde anlaşılabilir olmak, özellikle dünya daha bağlantılı hale geldikçe ve iş piyasaları daha rekabetçi hale geldikçe, çalışma ortamlarında genellikle son derece önemlidir. 

Anlaşılabilirlik, iletişimin hayati bir yönüdür, ancak tam olarak kendi başına bir beceri değildir. Bunun yerine, akıcılık, telaffuz ve konuşma hızınızı yönetmenin bir kombinasyonudur. Bunun dil öğrenenler için okurken, seyahat ederken veya işte ne kadar önemli olduğunu yansıtmak için, Versant İngilizce Test puanlamamızın bir parçası olarak bir Anlaşılabilirlik İndeksi kullanıyoruz.

Bu endeks, konuşmanın akıcı İngilizce konuşmacılar için ne kadar anlaşılır olduğunu etkileyen faktörlere dayanmaktadır. Bunlar hız, netlik, telaffuz ve akıcılık gibi şeyleri içerir. 1 (düşük) ile 5 (yüksek) arasında değişen Anlaşılabilirlik İndeksi, İngilizce 'daki birinin konuşmasının gerçek dünyadaki bir durumda ne kadar anlaşılır olabileceğini gösterir.

Öğrencilerinizin İngilizce ve konuşma becerileriyle anlaşılırlıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak için sınıfta deneyebileceğiniz bazı etkinliklere ve alıştırmalara geçelim.

 

Öğrencilerinizin Anlaşılabilirliğini Geliştirmenin Yolları
Gizlilik ve çerezler

İçeriği izleyerek, Pearson'ın bir yıl boyunca pazarlama ve analiz amacıyla izleyici verilerinizi paylaşabileceğini ve bunu çerezlerinizi silerek geri alabileceğinizi onaylamış olursunuz. 

Öğrencilerimizin anlaşılırlıklarını geliştirmelerine nasıl yardımcı olabiliriz?

Bir öğrencinin konuşma İngilizceetkileyen bir dizi faktör vardır. İşte bunu sınıflarınıza dahil etmeye başlamanın bazı yolları.

1. Konuşmalarını kaydedin

Kayıt yapmak, birinin mevcut konuşma tarzının net bir resmini elde etmenin ve netliğinin hangi yollarla geliştirilebileceğini anlamanın iyi bir yolu olabilir. Bunu sınıfta veya dışında bir akıllı telefon veya dizüstü bilgisayar kullanarak yapabilirsiniz.

Öğrencileri konuşmaya teşvik etmenin birçok yolu vardır. Açık bir soruya cevap vermelerini sağlayın; Örneğin, tutkulu oldukları bir konu hakkında bir dakika konuşmalarını veya hafta sonu ne yaptıklarını birbirlerine anlatmalarını isteyin.

Kayıtları dinleyin ve konuşmalarını analiz etmelerine yardımcı olun. Düşük anlaşılabilirlik düzeyine sahip parçaları belirleyin. Bu, telaffuzları, ne kadar hızlı konuştukları, tereddüt miktarı, tekrarlama vb. ile ilgili olabilir.

Hatta başka bir akıcı İngilizce konuşmacıdan kaydı dinlemesini ve hangi kısımları anlamakta zorlandıkları konusunda dürüst geri bildirimde bulunmasını isteyerek bunu daha da ileri götürebilirsiniz.

Daha sonra, anlamanın neden zor olduğunu ve anlaşılırlıklarını geliştirmek için neler yapılabileceğini açıklamak önemlidir. Aşağıdaki aktivite yardımcı olabilir.

2. Dinleme ve gölgeleme

Dinlemek, anlaşılabilirliğin hayati bir parçasıdır. Ne de olsa, öğrenciler bir kelimeyi söylemeden önce duyabilmelidir. Dinleme aynı zamanda odağı kelimelerin sayfaya nasıl yazıldığından uzaklaştırır. 

Bu çok önemlidir çünkü akıcı İngilizce konuşan konuşmacılar kelimeleri bir araya getirme eğilimindedir, bu nedenle her kelimeyi tek başına mükemmel bir şekilde telaffuz etmek iyi bir hedef değildir. Bu tür bir uygulama, zayıf İngilizce telaffuzunu pekiştirir.

Gölgelemenin devreye girdiği yer burasıdır.

Gölgeleme, öğrencilerin hemen hemen her yerde konuşma pratiği yapmak için kullanabilecekleri kullanışlı bir dinle ve tekrarla etkinliğidir.

  • İlk olarak, öğrencileriniz için bir ses seçin. Beş dakikadan kısa olmalı ve yalnızca tek bir yetkin İngilizce konuşmacının konuşmasına dayanmalıdır. Daha ileri düzey öğrenciler için TED.com harika bir başlangıç noktasıdır, öğrencinin ilginç bulduğu ve zaten aşina olduğu bir konu seçmesini sağlayın.
  • Öğrencilerin hoparlörün sesine alışmaları için sesi bir kez hızlı bir şekilde dinlemelerini sağlayın. Konuşmacının ritmine, aksanına ve konuşma hızına dikkat etmelidirler. Öğrenciler söylenenlerin çoğunu anlayabilmelidir.

Gölgeleme, konuşmacıyla aynı kelimeleri yaklaşık aynı anda (veya mümkün olduğunca hızlı), bir seferde yaklaşık 30 saniye boyunca söylemeye çalışmayı içerir. Öğrenciler duraklatabilir, yeniden deneyebilir ve hatta kendi sürümlerini kaydedip dinleyebilir. Tıpkı zaten iyi bildiğiniz bir şarkının sözlerini söylerken olduğu gibi, konuşmacının telaffuzunu ve hızını elinizden geldiğince eşleştirmeye çalışıyorsunuz.

Bu, öğrencilerinizin akıcı İngilizce konuşmacıların hızı nasıl değiştirdiğine, tonlamayı nasıl kullandığına ve kelimeleri nasıl karıştırdığına odaklanmasına yardımcı olacaktır. Öğrenciler duyduklarını tekrarlayarak tonlamalarını, bağlantılı konuşmalarını ve genel akıcılıklarını geliştirebilirler.

3. Sorunlu sesi hedefleyin

Bu basit ama eğlenceli aktivite, öğrencilerinizin bireysel problem seslerine odaklanmalarına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda birbirlerini dikkatle dinlemelerini sağlayacaktır.

Ders boyunca, öğrencilerinizin konuşmalarını dinlerken, öğrencilerinizin karşılaştığı telaffuz zorluklarını yansıtan birkaç kelime belirleyin. Kelimeleri tahtaya yazın ve kelimeleri foneme göre gruplandırın, örneğin:

/i:/ Sıcaklık, Koyun
/ɪ/ Vur, Trip

Yukarıda, /i:/ ve /ɪ/ sesleriyle (uzun ve kısa "i") ilgili bir sorun görebiliriz. Üzerinde çalışmak için yeterli kelimeye sahip olduğunuzda, tahtaya bir sayı listesi yazın. Her sayının karşılık gelen bir kelimesi olduğunu açıklayın.

1 – Vuruş 4 – Şapka 7 – Kafa

2 – Isı 5 – Kalp 8 – Başlık

3 – Sıcak 6 – Yaralı 9 – Saklandı

Yukarıdaki örnekte görebileceğiniz gibi, kelimeler yalnızca bir fonemle farklılık gösterir (ısı/vuruş, sıcak/şapka, kalp/incinme, vb.). Bu, alıştırmayı öğrenciler için daha zorlu ve faydalı hale getirecektir.

Ardından, her kelimedeki sesli harf sesini tanımlayın ve fonemik sembollerini tahtaya yazın. 

Öğrencilerinizin başarılı bir şekilde tekrar edebileceğinden emin olana kadar sesleri ve kelimeleri inceleyin. Fonemleri tanımlamanıza ve öğrencileriniz için sesleri modellemenize yardımcı olabilecek bir dizi çevrimiçi fonemik çizelge vardır.  Örneğinİngilizce Club, kullanımı kolay bir arayüze sahiptir.

Ardından, bir numara söyleyerek ve ilgili kelimeyi bağırmalarını sağlayarak sınıfı test edin. Sonra bir kelime söyleyin ve size numarayı söylemelerini sağlayın. Ortaya çıkan herhangi bir sorunla ilgilenin.

Öğrencileri çiftlere ayırın. Telefon numaralarını yalnızca listedeki kelimeleri kullanarak okumalarını sağlayın (gerçek bir numara kullanabileceklerini veya bir numara icat edebileceklerini unutmayın). 

Partnerleri dinlemeli ve duydukları her kelimeye karşılık gelen sayıyı yazmalıdır. Daha sonra rolleri değiştirmeli ve aynısını tekrar yapmalıdırlar.

Son olarak, öğrencilerin eşlerinin yazdığı sayının doğru olup olmadığını kontrol etmelerini ve görmelerini sağlayın. İzleyin ve geri dönün ve öğrencilerin en çok sorun yaşadığı seslerden herhangi birini inceleyin.

4. Yeni kelimeleri yazıya dökün ve detaylandırın

Bireysel seslerle ilgili sorunlar bazen anlamayı engelleyebilse de, kelime vurgusu, cümle vurgusu ve tonlama gibi telaffuzun diğer yönlerine de odaklanmalıyız.

Dersiniz sırasında ortaya çıkan yeni kelimeleri not edin. Dersin sonunda, öğrencilerle birlikte gözden geçirmek için beş dakikanızı ayırın. Her yeni kelimeyi tahtaya yazın ve oO yöntemini kullanarak kelime vurgusunu kaydedin:

Vurgusuz heceleri vurgulamak için 'o' ve vurgulu heceleri vurgulamak için 'O' kullanın. Örneğin, vurgu "davranış" kelimesinin ikinci hecesindedir:

Be-hav-ior = oOo.

Vurgu "Cumartesi" kelimesinin ilk hecesindedir:

Cts-your-day = Ooo

Bu, vurgulu hecelerin yanı sıra vurgusuz heceleri kaydetme avantajına sahiptir. Ardından, öğrencileriniz alışana kadar bu yeni kelime dağarcığını geliştirin.

Sondajı daha ilginç hale getirmek için bir drama unsuru da ekleyebilirsiniz! Öğrencilerin farklı duyguları ifade ederken kelimeleri söylemelerini sağlayın. Gizlice bir duygu seçmelerini isteyin (kızgın/mutlu/üzgün/heyecanlı), sonra kelimeyi söyleyin ve diğer öğrencilerin tahmin etmesini sağlayın. 

Ayrıca tüm cümleleri ve hatta cümleleri de delebilirsiniz. Arka zincir sondajı, bunu yapmanın ve daha düşük seviyedeki İngilizce öğrenenlerde güven oluşturmanın mükemmel bir yoludur. Cümleleri bölümlere ayırmayı ve öğrencilerin sizden sonra, cümlenin sonundan başına kadar şu şekilde tekrar etmelerini içerir:

"Test"
"Testi Geç"
"Testi geçeceğim"

Bireysel sesler ve kelime vurgusunun yanı sıra, geri zincirleme ayrıca öğrencilere tonlamalarında yardımcı olmanızı sağlar ve bunu güçlü ve zayıf formları tanıtmak için de kullanabilirsiniz. Öğrencilerinizle çok kelimeli ifadeler ve daha uzun ifadeler üzerinde çalışmak da yardımcı olacaktır.

Versant İngilizce Test'de anlaşılabilirlik nasıl puanlanır?

İşverenler, okullar ve kuruluşlar, bir bireyin  İngilizcedüzeyini değerlendirmek içinVersant İngilizce Test kullanır. Dinleme ve konuşma olmak üzere iki beceriyi kapsar ve ayrıca GSE, Versant ve CEFR puanlarının yanı sıra bir Anlaşılabilirlik İndeksi derecelendirmesi içerir.

Bu, öğrencilerin, öğretmenlerin ve işverenlerin, başkalarının adayı ne kadar kolay anlayabildiğini görmelerini sağlar.

Aşağıdaki listede dizinin nasıl puanlandığı gösterilmektedir:

  • Anlaşılabilirlik Derecesi 5 -  Mükemmel - Aday, çoğu dinleyici tarafından zahmetsizce anlaşılabilir.
  • Anlaşılabilirlik Derecesi 4 - İyi - Dinleyiciler, adayın konuşmasının bir kısmını anlamak için zaman zaman biraz çaba gerektirebilir.
  • Anlaşılabilirlik Derecesi 3 - Orta - Dinleyiciler, adayın konuşmasını anlamak için biraz çaba gerektirebilir ve bazıları tam olarak anlaşılmayabilir.
  • Anlaşılabilirlik Derecesi 2 - Düşük - Dinleyiciler, adayın konuşmasını anlamaya çalışmak için büyük çaba gerektirebilir. Çabaya rağmen, hala çoğunlukla anlaşılmaz olabilir.
  • Anlaşılabilirlik Derecesi 1 - Çok Düşük - Dinleyiciler, adayın konuşmasının çoğunu anlamakta zorlanabilir.

Bu puanlama tablosu, Versant İngilizce Testkullanılan yönteme dayalı olarak öğrencilerinizin anlaşılabilirliğini değerlendirmenin bir yolunu sunar.

Onlara çok fazla destek ve telaffuz pratiği vererek ve hata yapma konusunda çok fazla endişelenmeden konuşma güvenlerini besleyerek, zaman içinde netliklerini geliştirmelerine yardımcı olabilir ve açık, anlaşılır sözlü İngilizceiletişim kurmalarına olanak tanıyabilirsiniz.

Pearson'dan daha fazla blog

  • A group of women celebrating with confetti

    The Global Scale of English: A decade of innovation in language education

    By Pearson Languages
    Okuma zamanı: 4 minutes

    This month marks 10 years since the launch of the Global Scale of English (GSE) and what a journey it has been. As we celebrate this important milestone, it’s time to reflect on everything that has been achieved over the past decade and to take pride in the work that has contributed to the advancement of language learning, teaching and assessment around the world.  

  • Woman standing outside with a coffee and headphones

    Using language learning as a form of self-care for wellbeing

    By Charlotte Guest
    Okuma zamanı: 6.5 minutes

    In today’s fast-paced world, finding time for self-care is more important than ever. Among a range of traditional self-care practices, learning a language emerges as an unexpected but incredibly rewarding approach. Learning a foreign language is a key aspect of personal development and can help your mental health, offering benefits like improved career opportunities, enhanced creativity, and the ability to connect with people from diverse cultures.

  • A group of business people sat in a board room talking

    Ensure international business success with language training

    By Pearson Languages
    Okuma zamanı: 7 minutes

    As an ambitious business leader, you understand the importance of effective communication. However, in today’s globalized business environment, communication extends far beyond simple interaction within your organization. It involves breaking language barriers to reach out to the international market, where English training holds the key to unlocking unprecedented expansion and growth. For a business owner or leader, navigating global markets requires not only language proficiency but also a deep understanding of diverse business practices and regulations.

    The global trend is clear: Workplace English skills are a must. English is the world’s most spoken language, with one in four of the world’s population speaking it at a useful level. Improved English proficiency broadens your communication avenues, positively impacting every business facet. With English aptitude, expect heightened cultural understanding, increased productivity, efficient teamwork, and elevated positive customer experiences from service departments that ultimately streamline your entire organization.