Yapılacaklar listelerini kullanarak kaygı nasıl azaltılır

Pearson Languages
Boynunda kulaklık olan bir kadın masada notlar yazıyor

Yapılacaklar listelerini kullanarak kaygıyı azaltmaya yardımcı olun

Birçok öğretmenin bir mil uzunluğunda bir yapılacaklar listesi veya farklı yerlerde birkaç yapılacaklar listesi vardır.

Teorik olarak, yapılacaklar listesi iyi bir fikirdir. Bir şeyi yazdığımızda, beyin onu sıkı bir şekilde tutmayı bırakabilir, bu da kaygıyı ve herhangi bir bunalma hissini azaltabilir.

Bitmemiş görevleri takıntı haline getirme eğilimi, garsonların siparişleri yalnızca servis edilmeden önce hatırladıklarını fark eden Rus psikolog Bluma Ziergarnik'ten sonra Ziergarnik etkisi olarak adlandırılır. Yemekler teslim edilir edilmez hafıza kayboldu.

Bu nedenle, beyniniz sürekli olarak yapılmamış görevler hakkında sizi rahatsız ediyorsa, bunları yazın veya kaba bir plan yapın ve endişe genellikle ortadan kalkacaktır.

'Yapılacaklar' listelerinin dezavantajı

Bir keresinde, birkaç yıl öncesine dayanan bazı eşyaların bulunduğu evle ilgili yapılması gereken işlerin bir listesi vardı. Sadece bir görevi yazmak, onun yapılacağını garanti etmez. Uzun bir yapılacaklar listesi, ertelemenize ve önemli görevleri yapmaktan kaçınmanıza olanak tanır, çünkü bunlar diğerleri arasında gizlenir.

Uzun listeler de kendi içlerinde bunaltıcı ve itici olabilir ve öğelerin üzerini çizdikçe liste dağınık ve düzensiz hale gelir.

Yapılacaklar listenizi/listelerinizi daha iyi kullanma

1. Öncelik vermeyi öğrenin

Görevler arasında ayrım yapmak çok önemlidir, çünkü bu, nasıl önceliklendireceğinize, delege edeceğinize ve yok sayacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır. Görevlerinizi aşağıdaki şekilde kategorilere ayırın:

  • Önemli ve acil (bunlara öncelik verin).
  • Önemli ama acil değil (bunları yapmak için bir zaman ayırın ve buna bağlı kalın).
  • Acil ama önemli değil (bunları devredip devredemeyeceğinize bakın veya bunları yapmanız gerekip gerekmediğini düşünün).
  • Acil değil ve önemli değil (neredeyse kesinlikle bunları listenizden tamamen çıkarabilirsiniz).

2. Hayatınızın farklı alanları için ayrı listeler tutun

Ayrı listeler tutarsanız, ne yapılması gerektiğini görmek ve işleri önceliklendirmek çok daha kolaydır. Teknoloji konusunda rahatsanız, bu konuda size yardımcı olacak birçok uygulama var. Önemli şeyleri işaretleyebilir ve ayrı listeler tutarken hatırlatıcılar ve son tarih uyarıları ayarlayabilirsiniz. Trello ve Pazartesi , mevcut seçeneklerden sadece birkaçıdır. Daha eski kafalıysanız, bir not defterinde ayrı sayfalarınız olabilir.

3. Görevleri parçalara ayırın

Anlaşılır bir şekilde, uzun zaman alacak büyük bir göreve başlamaktan kaçınabilirsiniz. Bunu yapmak için asla uygun bir zaman aralığı yok gibi görünüyor. Bunun yerine, daha küçük görevlere bölün ve bunları birer birer ele alın. Örneğin, 30 kitabı işaretlemeyi on kitabı işaretlemek için üç yuvaya ayırın.

4. Sonraki eylemlerinizi bilin

Daha büyük bir görevin bir parçası üzerinde çalışmayı bitirmeden önce, bir sonraki adımınızı bildiğinizden emin olun, böylece geri döndüğünüzde hemen başlayabilirsiniz. Bu, bir iş gününün sonunda yarın yapacağınız ilk görevin ne olduğuna karar verdiğinizde de işe yarar.

5. Haftalık gözden geçirin

Düzenli bir gözden geçirme esastır. Başardıklarınıza bakın ve bu konuda kendinizi iyi hissedin - ve listelerinizden çıkarın. Nerelerde çok fazla şey yapmaya çalıştığınızı analiz edin (günde 3-5 göreve bağlı kalmaya çalışın) ve bir sonraki hafta için kendinize görevler belirlerken bunu göz önünde bulundurun. Yapmanız gereken ancak yapamadığınız görevleri not edin ve belirli bir görevin öncelik olduğunu varsayarak, gelecek hafta tam olarak ne zaman yapacağınıza karar verin.

İyi şanslar!

Öğretmek, 101 farklı şeyle hokkabazlık yapmanızı gerektirir ve bu, ev hayatınızı da hesaba katmadan öncedir. Yapılacaklar listenizin en üstüne çıkın ve sadece daha az bunalmış hissetmekle kalmayacak, aynı zamanda kendinize biraz daha boş zaman bile bulabilirsiniz.

Pearson'dan daha fazla blog

  • A group of women celebrating with confetti

    The Global Scale of English: A decade of innovation in language education

    By Pearson Languages
    Okuma zamanı: 4 minutes

    This month marks 10 years since the launch of the Global Scale of English (GSE) and what a journey it has been. As we celebrate this important milestone, it’s time to reflect on everything that has been achieved over the past decade and to take pride in the work that has contributed to the advancement of language learning, teaching and assessment around the world.  

  • Woman standing outside with a coffee and headphones

    Using language learning as a form of self-care for wellbeing

    By Charlotte Guest
    Okuma zamanı: 6.5 minutes

    In today’s fast-paced world, finding time for self-care is more important than ever. Among a range of traditional self-care practices, learning a language emerges as an unexpected but incredibly rewarding approach. Learning a foreign language is a key aspect of personal development and can help your mental health, offering benefits like improved career opportunities, enhanced creativity, and the ability to connect with people from diverse cultures.

  • A group of business people sat in a board room talking

    Ensure international business success with language training

    By Pearson Languages
    Okuma zamanı: 7 minutes

    As an ambitious business leader, you understand the importance of effective communication. However, in today’s globalized business environment, communication extends far beyond simple interaction within your organization. It involves breaking language barriers to reach out to the international market, where English training holds the key to unlocking unprecedented expansion and growth. For a business owner or leader, navigating global markets requires not only language proficiency but also a deep understanding of diverse business practices and regulations.

    The global trend is clear: Workplace English skills are a must. English is the world’s most spoken language, with one in four of the world’s population speaking it at a useful level. Improved English proficiency broadens your communication avenues, positively impacting every business facet. With English aptitude, expect heightened cultural understanding, increased productivity, efficient teamwork, and elevated positive customer experiences from service departments that ultimately streamline your entire organization.